We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Details   Accept

rendi

Terjeszkednének a magyar startup-ok

Terjeszkednének a magyar startup-ok
2016.07.25

Külföldre nyitnak a magyar közösségi start up cégek. Közel 600 milliárd eurós lesz az üzletág világszerte 2025-re.

 
 
 

A nyaralásunk alatti kutyafelügyelettől kezdve a saját bicikli vagy autó bérbeadásán át sok helyzetre van közösségi megoldás. Néhány magyar start up elég komoly sikereket ért el a megosztás alapú üzleti modell alkalmazásával.

 
A megosztás alapú gazdaság (sharing economy) lényege, hogy szakít a hagyományos cégek működési gyakorlatával, kisvállalkozókat szerveznek közösségbe, melyek szolgáltatását online közvetítik az ügyfelek felé.
 
Az EZ Expressz közösségi futárszolgálat az Uberhez hasonlóan közösségi szolgáltatást nyújt, és azzal lett ismert, hogy bejelentette, felvenné a Magyarországról kivonuló cég sofőrjeit, és átvenné tevékenységét Magyarországon. A közösségi futárszolgálat sofőrjei saját autóval rendelkező kisvállalkozók, akik megrendelésre fuvaroznak. A futárcég jövőre a nemzetközi piacra lépne.
 

Külföldön terjeszkedne a takarítás online közvetítését végző Rendi, melybe 50 millió forintot fektetett be egy kockázati tőkealap. A cég Budapesten, Szegeden, Győrben és Debrecenben dolgozik jelenleg. Ugyanennyit fektetett be egy másik tőkealap a tisztítást és vasalást közvetítő Neatly-be. Terveik szerint nemsokára Bécsben is jelen lesznek.

 
 
Yummber arra jó, hogy akár beugorhatunk megebédelni a szomszéd nénihez, is mi magunk is megoszthatjuk főztünket másokkal. A BeeRidesplatformjával a repülőgépen leparkolt autónkat adhatjuk bérbe, arra az időre, amíg mi külföldön tartózkodunk.

2025-RE KÖZEL 600 MILLIÁRD EURÓS ÜZLET LEHET

 

A sharing economy szolgáltatások hatalmas jövő előtt állnak, ezt támasztotta alá legutóbb a PwC tanulmánya is. Az előrejelzés szerint a tavalyi 28,1 milliárd euróról 2025-re több mint hússzorosára, 570 milliárd euróra emelkedhet a megosztáson alapuló cégek forgalma. Az öt legfontosabb terület a közösségi finanszírozás, a közösségi alapú szállásmegosztás, a személyszállítás és a háztartási és szakmai szolgáltatás.

Forrás www.vs.hu