We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Details   Accept

rendi

Nemcsak az AirBnB szakít a lakáskiadásból

Nemcsak az AirBnB szakít a lakáskiadásból
2016.09.23

A hivatalos statisztikák szerint Budapesten több mint 6000 lakást adnak bérbe a világ legnagyobb szállásmegosztó platformján, az AirBnB-n keresztül. A rövidtávú lakáskiadásban rejlő üzleti lehetőségeket azonban nemcsak a lakástulajdonosok használják ki, hanem számos hazai cég, startup is megjelent a piacon az üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal.

A rövidtávú lakáskiadás kiváló pénzkereseti lehetőség, azonban a tulajdonosoknak jóval több teendőt jelent, mint a hagyományos, hosszú távú bérbeadás. Tipikusan néhány naponta váltják egymást a jellemzően külföldről, turistaként érkező bérlők. Ezért már önmagban a lakás átadás-átvétele is rengeteg elfoglaltságot jelent, nem beszélve a karbantartásról, javításokról, takarításról, az ágynemű mosásról, vagy éppen az adminisztratív teendőkről.

Az AirBnB köré ezt felismerve egy teljes iparág kezd kiépülni. Gombamód szaporodnak ugyanis azok az induló vállalkozások, startup cégek, melyek szolgáltatásaikkal a rövidtávú lakásbérbeadással járó terheket veszik le a tulajdonos válláról.

Átvállalják a vendégek fogadását
„A vendégek fogadása és a lakással kapcsolatos további elfoglaltság a munka és a családi teendők mellett sok tulajdonosnak kihívást jelent. Éppen ezért bíznak meg profikat a lakáskiadás teljes körű levezénylésével. Ma itthon már körülbelül az AirBnB-zők mintegy 15-20 százaléka vesz igénybe ilyen szolgáltatást, hiszen így nehézségek nélkül élvezhetik a pénzügyi előnyöket” – hívta fel a figyelmet Amár Zoltán, a Let Me Inn Kft. alapító-tulajdonosa.
Több olyan cég működik már, melyek a lakáskiadással kapcsolatos összes teendőt elvégzik a tulajdonos helyett. Így vállalják az ügyfelekkel, bérlőkkel való egyeztetést, a fogyóeszközök pótlását, a különböző szállásmegosztó oldalakon a lakás profiloldalának kezelését, a lakások átadását-átvételét, és a takarítást. Ilyen, teljes körű lakásmenedzsmentet biztosító cég például a Let Me Inn. A tulajdonosok számára nyilvánvalóan egy ilyen vállalkozás szolgáltatása a legkényelmesebb megoldás, amit nagyjából a bérleti díj 10-15 százalékáért vehetnek igénybe.

A lakáskiadás teljes körű menedzsmentje mellett számos cég nyújt egy-egy problémára specializált megoldást. Ilyen többek között a Neatly, mely lakástextíliák beszerzését, tisztítását, vasalását illetve szállítását vállalja. A lakás komplett felszereléséhez szükséges textíliák – ágyneműhuzatok, fürdőlepedők, konyharuhák – akár bérbe is vehetők a cégtől. A magyar alapítású startup már összesen 100 lakás textiligényét kezeli, és hamarosan Ausztriában is elindítja tevékenységét.

Egy másik idő- és energiaigényes feladat a takarítás. Erre kínál az online takarítás közvetítő Rendi megoldást, mely a rövidtávú lakáskiadóknak egyedi szolgáltatáscsomagot is kialakított.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20160922_Nemcsak_az_AirBnB_szakit_a_lakaskiadasbol?s=hk