We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Details   Accept

rendi

Min­den má­so­dik csa­lád­nál áll a bál ka­rá­csony­kor

Min­den má­so­dik csa­lád­nál áll a bál ka­rá­csony­kor
2019.01.08

A nők kétharmada jelentős stresszt él át ilyenkor, ötből négyen nyugodtabbak lennének, ha több segítséget kapnának párjuktól, gyerekeiktől az előkészületek során. A közvélekedés szerint a karácsonyi nagytakarítás a nő feladata, takarítónőtől segítséget kérni kisvárosban, vidéken pedig szégyen.

A karácsonyról a szeretetre (74%), a főzésre (64%), a meghitt hangulatra (58%), a vásárlásra (56%) és a nagytakarításra (38%) asszociálunk leginkább afelmérése szerint.

„A többségnél a feszültség legfőbb okozója az, hogy a tökéletes karácsony jegyében mindennel el tudjanak készülni

 mondta Csillik Timur, a Rendi.hu ügyvezetője.  Hozzátette:  sokaknál ad aggodalomra okot, hogy úgy érzik, minden feladat és teher rájuk hárul, és persze a megfelelési kényszer is frusztráltságot eredményez.”

A felmérés  szerint ötből négy háziasszonynak egy jó időbeosztás, a feladatok megtervezése hatékonyabb időmenedzsmentet jelentene, de nyugalmukat az fokozná igazán, ha több segítséget kapnának az előkészületekben a párjuktól, gyerekeiktől. Bár a nők kétharmada igyekszik egyensúlyt teremteni a házimunka és a pihenés között, minden ötödik számára csak a robotolás marad az ünnepekre.

A karácsony előtti nagytakarításra az otthonok körülbelül harmadánál a karácsony előtti napokban kerül sor, valamivel kevesebben vannak azok, akik még december 20-a előtt rendet tesznek. Csupán néhányan végeznek házimunkát vagy végeztetik el azt szenteste napján. Az ünnepek előtti „suvickolás” a háztartások 42 százalékánál kb. 3-5 órát vesz igénybe, a harmaduknál 6-8 órát, és ötből egy háziasszonynak 9 órát vagy annál is többet kell takarítással töltenie.

„Érdekes azonban, hogy tízből egy nő ezt nem is bánja, mert számára a család az első, valamint a családtagok boldogsága és elégedettsége megér ennyi áldozathozatalt” – részletezte az ügyvezető.

A háziasszonyok közel fele nem is szokott kivenni szabadságot az ünnepi előkészületek miatt, pedig jól jönne az extra „szabadidő”.

 A felmérés eredményei alapján míg a férfiak a fenyőfa beszerzéséért felelnek, esetleg a bevásárlásban vállalnak részt, addig a nő feladata az ajándék beszerzése, a nagybevásárlás, az ünnepi menü kitalálása, a főzés és a takarítás is. A fenyő díszítése jellemzően csapatmunka.

Kiderült:10 háziasszonyból csupán egy kérte eddig valaha takarítónő segítségét az ünnepek előtt, alatt vagy után

„Sokan még mindig az ajándékvásárlásra összpontosítanak, ezért kerülik a takaríttatással járó pluszköltséget – avatott a részletekbe Csillik Timur.