We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Details   Accept

rendi

Hangya a lakásban: Mit tehetünk ellene?

Hangya a lakásban: Mit tehetünk ellene?
2017.05.10.

 

A tavasz a természet újjáéledéséről szól: zöldellnek, rügyeznek és virágba borulnak a növények, reggelente és esténként hosszasan dalolnak a madarak, a cirógató napsütés hív a szabadba, ugyanakkor nem várt kis barátaink, a hangyák is előkerülnek. De hogyan irthatjuk ki a hangyákat otthonunkból?

 

Megelőzés


Az első és legfontosabb dolog a megelőzés, ugyanis könnyebb őket távol tartani, mint „kitessékelni”. Éppen ezért vessünk véget az „ágyban reggelinek” és a tévé előtti nasizásnak, törekedjünk arra, hogy az étkezőasztalnál fogyasszuk el a harapnivalót! Mindig gondoskodjunk az ételmaradék és a morzsa eltávolításáról, kidobásáról, különben a hangyák azonnal ott teremnek. Célszerű az asztalt, alátétet is mindig benedvesített ronggyal letörölni, hogy a legapróbb árulkodó nyomokat is eltüntessük a hangyák elől. 
Természetesen nemcsak az asztalon, hanem a konyhapulton is ügyelni kell a makulátlan tisztaságra. A hangyák rendkívül jó szaglószervvel vannak felvértezve, így azonnal számíthatunk jöttükre, ha kicsöppen egy kis szörp, méz, esetleg a nagyi által csomagolt lekvár. Ha már a konyhában járunk, nézzünk be a fiókokba, kenyértartóba és a hűtőbe is, nehogy ezek miatt bukjon el a haditerv! A rendszeres takarítás, a morzsák és az ételmaradék eltávolítása, a kifröccsenések feltörlése és a felmosás tehát mind-mind hatékony eszközei lehetnek, hogy távol tartsuk a hangyákat.
Ha pár hangya meg is jelent, egy nagyon alapos nagytakarítással eltüntethetők az őket odacsalogató koszok a lakásból. Ha nincs időd vagy energiád ebbe belevágni, de gyors megoldást akarsz, bízd a piszkos munkát profi takarítókra, a Rendi csapatára!

 


Házi praktikáktól a szakiig


De mit tehetünk, ha nem jut idő a fentiekre, vagy minden erőfeszítés ellenére mégis előbukkannak a kis hívatlan vendégek? Ha nem tömegesen jelent meg az „ellenség”, akkor bevethetünk a hangyák ellen házi praktikákat, melyekkel nem hagyunk különösebb ökológiai lábnyomot magunk után. A vegyszermentes próbálkozás akkor is hasznos, ha kisgyermek van a családban, aki előszeretettel közlekedik csúszva-mászva a földön. A sütőpor a legismertebb bevethető fegyver, amit úgy tehetünk a hangya számára kihagyhatatlanul vonzóvá, hogy nagyon kevés cukorral keverjük össze. A sütőportól elvileg nemcsak a kenyér fújódik fel, hanem a kis kártevőink is. Emellett a szódabikarbóna, a fahéj és a porított paprika is hatásos lehet, de valaki a szegfűszegre esküszik, amit a vájatokhoz, nyílásokhoz helyez el, így a hangya kétszer is meggondolja, hogy előbukkanjon-e. Bátrabbaknak ajánljuk a fokhagymás megoldást, melynek lényege, hogy fokhagyma gerezdeket helyezünk el a hangyák vonulási útvonalán. Ha hirtelen előbújó, sok kis hangyával kell megküzdenünk, akkor az ecetes felmosás is sokat segíthet, de arra számítsunk, hogy lehet, nemcsak a hangyák menekülnek el azonnal, hanem mi magunk is. 
A természetes módszerek tipikus hatóideje egy-két hét, ha azon belül nem tűnnek el a hangyák, akkor ott bizony komolyabb a gond. Ilyenkor teszteljük a különböző rovarirtókat és a hangyacsapdákat! Mielőtt kiválasztjuk, érdemes odafigyelni, hogy ezek közül néhány azzal a taktikával dolgozik, hogy a csalogató ételt a hangyabolyba cipeljék, és ott a szaporodásukat megállítva irtsák ki őket. Ennek viszont a rövid távú következménye az lesz, hogy a korábbinál is több hangyát vonz majd a lakásba, akik így minél több „csalit” visznek el a bolyba. 


•    Ha vegyszeres vagy rovarirtós megoldást alkalmazunk, tegyünk meg minden óvintézkedést, hogy bőrünk, nyálkahártyánk ne érintkezhessen ezekkel! 

•    Ha kisgyerek és háziállat is van a lakásban, érdemes más megoldást választani, illetve a csapdákat elérhetetlen helyre tenni – de sajnos ez nem mindig esik egybe hangyák a feltűnési pontjaival. 

 


Ha 3-4 hét alatt sem érünk el jelentősebb változást, keressünk szakit! A rovarirtók tuti biztosan leszámolnak a hangyákkal.


Te melyik módszert próbáltad már? Oszd meg velünk tapasztalataidat!