We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Details   Accept

rendi

Az Uber megy, de egy fél tucat követője marad

Az Uber megy, de egy fél tucat követője marad
2016.07.26

Az Uber kivonulásával a megosztásos gazdasági modell egyik zászlóshajója veszett oda, de a folyamat már visszafordíthatatlan, számos magyar startup vágott bele, hogy egy-egy iparágat megreformálva közösségi megoldást találjon olykor évszázados problémákra.

Az olyan globális óriások, mint az Uber, vagy az Airbnb Magyarországon is meghonosították az Nyugat-Európában és az USA-ban már dübörgő internet alapú üzleti modellt, a sharing economyt. A megosztáson alapuló biznisz lényege, hogy szakítva a hagyományos cégek működési gyakorlatával, kisvállalkozókat szerveznek közösségbe, akiknek a szolgáltatását online közvetítik a felhasználók felé.

Az Uber felhasználói oldalról hatalmas siker volt itthon, és hasonlóan népszerű az Airbnb is, de több olyan magyar startupot is találni, amelyek úgy tűnik sikeresen adoptálták a modellt. Az egyik legismertebb ilyen cég a Rendi, mely online közvetít takarítási szolgáltatást, egyelőre Budapesten, Szegeden, Győrben, és Debrecenben, de a havi több száz megbízást teljesítő cég ősszel megkezdi a nemzetközi terjeszkedést is.

A Neatly ruhatisztítást és vasalást közvetít a neten keresztül – egyelőre a fővárosban. A Prosperitás Tőkealaptól kapott közel 50 millió forinttal a startup ugyancsak a külföldi piacokra tart, a közeljövőben indulnak el első körben Bécsben, Ausztriában. Velük szemben friss cég az EZ Expressz, mely közösségi futárszolgáltatást kínál, tehát a futárok az Uber sofőrökhöz hasonlóan saját autóval, kisvállalkozóként, online megrendelésre fuvaroznak.

 
 

Érdekes hazai kezdeményezés még a Yummber, mellyel akár a szomszéd nénihez is beugorhatunk megebédelni, illetve mi magunk is megoszthatjuk főztünket másokkal. A BeeRides platformjával pedig a repülőtéren leparkolt autónkat adhatjuk bérbe, arra az időre, amíg mi külföldön tartózkodunk.

Kutyák „bébiszittelésétől” a kisebb otthoni munkákig

Külföldön – főleg tőlünk nyugatra – igazán változatos a kínálat a különböző sharing economy cégekből. Az Uber mellett ott a Lyft, vagy a Taxify – ami augusztustól Magyarországon is elérhető lesz - szintén fuvarmegosztásra specializálódtak. A TaskRabbit-en olyan kisebb otthoni, vagy ház körüli munkákra lehet jelentkezőket találni, mint például költözés, bútorok mozgatása, összeszerelése, vagy bevásárlás. A nyaralás miatt problémássá váló házikedvencekről gondoskodik a DogVacay: az oldalon olyan „bébiszittert” lehet lőni, aki a vakáció idején otthonában gondoskodik kedvencünkről. A saját gépkocsi bérbeadása is felfutóban van, ilyen cég például a Turo. De van már megoldás arra is, hogy egymásnak adjunk ellenőrzött keretek között kölcsönt, ezt kínálja a Lendingclub, vagy eladjuk használt ruháinkat, erre fejlesztett platformot a Poshmark.

Forrás: www.hvg.hu