We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Details   Accept

rendi

Ablakpucolás csíkmentesen: Hogyan?

Ablakpucolás csíkmentesen: Hogyan?
2017.05.22.

 

 

Saját tapasztalataink és kutatásunk alapján az ablakpucolást a leggyűlöltebb házimunkák között tartják számon. Bizony, nagy türelemjáték ez, ráadásul időigényes, és sok esetben bosszantó tud lenni, amikor csíkosra vagy cseppfoltosra szárad meg végül az üveg. Azonban, ha megfogadod a következő tanácsokat, legközelebb te is könnyebben megugorhatod ezt az „akadályt”! Ha még sincs lelkierőd nekiállni, akkor pedig csak „hívj minket” pár kattintással, és a Rendi takarító tökéletesen megpucolja nálad is az ablakot!

 

1. Ügyelj a minőségre!


Nem mindegy ugyanis, hogy milyen papírtörlőt vagy rongyot használsz ablakpucoláshoz. Az olcsóbb kategóriájú papírtörlő könnyen szétmállik törölgetés közben, a különböző textíliák pedig gyakran szöszölődnek. Ezek a kis galacsinok, bolyhok rátapadnak a már megtisztított felületre, ahova újra vissza kell térnünk, így nagy eséllyel csíkos lesz a végeredmény. Takarítóink szerint érdemes feltankolni mikroszálas törlőkendőkből, ezekkel ugyanis jól lehet dolgozni, és csillogóak lesznek ablakaink! Sokan az újságpapírra esküsznek, de itt is meg van az a veszély, hogy szétfoszlik a papír, ráadásul a tinta is leoldódhat, amit csak körömlakklemosóval lehet utólag eltávolítani. Éppen ezért szokták még javasolni a selyempapírt is, azon nincsen tinta, de anyagában az újsághoz hasonló. Ha az autó szélvédőjének mosásakor bevált neked a gumis lehúzó, akkor azzal is próbálkozhatsz! Egy jobb minőségű, széles fejű változattal valószínűleg sikerül majd szépen lehúznod a fölösleges vizet!


2. Legyél szisztematikus! 


Az ablakpucolás első lépésként mosd át mosogatószeres vízzel az üvegfelületet, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket! Ne felejtkezz meg az ablakkeretek, párkányok külső és belső áttörölgetéséről sem! Ezt követően érdemes átmosni tiszta vízzel is az ablakokat, hogy eltávolítsuk a mosószert. A folyamat közben cserélj többször vizet, így megakadályozhatod, hogy a mosogatószer rászáradjon az ablakra! Az így megtisztított ablakokra jöhet aztán ecetes vizes utómosás, vagy az egyéb, már bevált ablaktisztítószerek használata. Arra mindig figyeljünk ablakpucolás közben, hogy jól nyomkodjuk ki a törlőkendőből, szivacsból a vizet, mert akár a már megtisztított felületet is összefröcskölhetjük, ha óvatlanok vagyunk. Éppen ezért érdemes inkább szórófejes flakonnal dolgozni: töltsük ebbe a házi tisztítószereket is, így könnyebben tudjuk adagolni, és garantáltan nem okozunk plusz munkát magunknak! Az ablakpucolás zárásaként egy száraz mikroszálas kendővel is töröljük át az üvegeket!


3. Időzíts jól!


Amikor betervezed az ablakpucolást, érdemes megnézni az időjárás-előrejelzést! Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a hőmérséklet, amikor nekiállunk. Erős napfényben túl gyorsan megszárad az ablak, még mielőtt a tisztítószerek leoldanák a szennyeződéseket.  


4. Kövesd a jól bevált technikákat! 


•    Mindig az ablakkeret és a párkány tisztításával kezdj! 
•    Mindig a külső ablaküveggel foglalkozz először, s csak utána térj át a belső felületekre! 
•    Fentről lefelé haladva pucold meg az ablakokat! Érdemes nagy mozdulatokkal dolgozni! 
•    Ha ecetes vízzel szeretnél csillogó ablakot varázsolni, 1:4 arányban hígítsd vízzel (2,5 dl ecetet 1 liter vízzel). 
•    Makacs szennyeződés esetén tiszta ecetet is be lehet vetni!


5. Kíméld a környezetedet, óvd az egészségedet!


Bátran használj ecetet, ecetes vizet, szódabikarbonát, citromsavat, ezekkel ugyanis nem károsítod az egészségedet, és nem terheled a környezeted! Sajnos számos olyan összetevője lehet egy erős tisztítószernek, ami idegméreg, vagy más ártalmas anyag. Jobb ezeket elkerülni!


Extra tippek a Rendi takarítónőitől:


•    A fentiek mellett még egy jó playlist is megkönnyítheti az ablakpucolást! Válogasd össze kedvenc zenéidet, és indítsd el, amikor nekilátsz! 
•    Évente legalább kétszer keríts sort az ablakpucolásra, de az se baj, ha többször is elvégezzük! Ritkábban nem javallott, ugyanis a szennyeződések rászáradnak a felületre.
•    Koszos ablakot száraz ronggyal, papírral soha ne törölgess, mert összekaristolod az üveget!


Ha nem akarsz az ablakpucolással bajlódni, és inkább másra bíznád, rendelj takarítót a Renditől! 


Neked milyen praktika vált be? Oszd meg velünk!