We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Details   Accept

rendi

Tavaszi nagytakarítás Rendi Zsófi - 2019-03-06 10:00

Beköszöntött a tavaszi időjárás és ilyenkor nemcsak a belülről újulunk meg, de a sok napfénynek és a melegedő hőfoknak köszönhetően arra is jobban vágyunk, hogy a környezetünket is megújítsuk. Ennek pedig az egyik fontos eleme a tavaszi nagytakarítás, amikor megszabadulunk a téli hideg minden emlékétől és a csillogó lakásban fogadjuk a melegítő napsugarakat. Persze ahhoz, hogy tisztaság költözzön az otthonunkba a mi munkánkra is szükség lesz, azonban, ha ügyesen állítjuk össze a napirendünket, sok vesződségtől szabadulhatunk meg. Ehhez adunk most néhány tippet!

Készíts tervet!

Az első és legfontosabb, hogy rendszerezetten állj a feladatokhoz, tehát legyen egy pontos terved arra, hogy mit, milyen sorrendben tisztítasz meg. Gondold át, hogy melyik területekhez lesz szükséged a legtöbb időre, illetve melyek azok a részei az otthonodnak, amelyeket a rendszeres takarítás során esetleg ki szoktál hagyni. Kezdd ezekkel a munkát! Az egyes helyiségekhez pedig készíts check-listet, hogy biztosan ne hagyj ki semmit!

 

Ne hagyd ki a lomtalanítást!

Kutatások igazolják, hogy egy rendetlen otthon erősítheti a stresszt az életünkben és valljuk be, erre legkevésbé otthon van szükségünk. Legalább a tavaszi nagytakarítás során vedd a fáradtságot és tegyél rendet a szekrényekben, kiválogatva azokat a holmikat, amelyek feleslegesen foglalják el a helyet a fontos dolgok elől.

 

Fentről lefelé haladj!

Amikor takarítasz, fontos, hogy mindig a mennyezettől haladj a földszint felé, hogy megkíméld magad az újratakarítástól. Mivel a por és a kosz lefelé áramlik, elég csak egyszer, a végén feltakarítani a földre leesett pókhálót, porcicákat és nem utolsó sorban a port.

A falak és az ablakok is bekoszolódnak

A mindennapi takarítás során elsősorban a vízszintes takarítást helyezzük előtérbe, vagyis a padlót, az asztalokat, polcokat takarítjuk. Pedig a falak és az ablakok is igénylik a törődést. Töröld le a falakat is a nagytakarítás során és tisztítsd fényesre az ablakokat is, nem elfelejtve a függönymosást.

 

Ne ijedj meg az időigényes feladatoktól!

Évközben sokszor nincs időnk és energiánk az aprólékos munkát igénylő feladatokra. A tavaszi nagytakarítás jó alkalom arra, hogy ezektől a kis részletektől se futamodjunk meg: töröljük le a konyhai kisgépeinket, a falra akasztott képek felső ívét és a falon futó csöveket is, hogy semmi sem maradjon ki!

Hozz egy kis színt a tavaszba!

A tavaszi nagytakarítás arra is nagyszerű lehetőség, hogy a lakásunkat is világosabbá varázsoljuk néhány apró új berendezési tárggyal és egy kis átrendezéssel. Vegyél pár színes párnát vagy terítsd le új világos ágytakaróval az ágyadat, kicsit csinálj helyet a tavaszi napsugaraknak és meglátod, az egész otthonod feltöltődik a tavasz energiáival!

Próbáld ki a Rendi tippjeit, a takarítást pedig mi átvállaljuk!

Continue reading