We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Details   Accept

rendi

Így vedd rá gyerekeidet az otthoni takarításra! Rendi Zsófi - 2019-04-15 09:00

Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy mennyire vonja be gyerekeit a házimunkába. Pedig az, hogy a legkisebbek is segítsenek a főzésben vagy a takarításban, nem is csak a lakás és a saját feladataink csökkentése miatt fontos, hanem arra is alkalmas, hogy a gyerekek megtanulják, milyen valamiért felelősséget vállalni. Ráadásul ha látják, hogy a takarítás mekkora munkával jár, abban is érdekeltek lesznek, hogy ne hagyjanak koszt és rendetlenséget maguk után. Fontos persze, hogy ne érezzék a takarítást egy kötelező rossznak, ehhez adunk néhány hasznos tanácsot.

 

Ne várj vele, kezdd el egészen kiskorában!

Természetesen az egyes szokások beidegződésére a legjobb kor, amikor még egészen picik a gyerekek. Ha az elhagyott játékok összeszedése olyan napi rutinná válik, mint a fogmosás, akkor később sem jelent majd gondot a gyerekek számára, hogy rendben tartsák környezetüket. A rendrakás után pedig következhetnek a takarítással kapcsolatos egyéb teendők, legyen szó akár a kiöntött folyadék feltakarításáról vagy a játékból behozott kosz eltüntetéséről. Mindez persze a szülők részéről is sok türelmet és figyelmet kíván, de hosszú távon mindenképp megéri!

Soha nem késő elkezdeni

Persze, ha a gyerekeink kiskorukban nem szokták meg a rendrakással és takarítással járó rutint, akkor sincs minden veszve, csak megfelelő eszközökhöz kell nyúlni. Ne felejtsük el, hogy ez egy átalakulási folyamat, ami heteket vehet igénybe, éppen ezért érdemes először lassan kezdeni és apró lépéseket tenni a célig.

  • Először is adjunk olyan felelősséget a gyerekek kezébe, amivel eddig mi rendelkeztünk. Például készítsék elő a másnapi reggelijüket, gondoskodjanak a tanuló felszerelésük beszerzéséről vagy éppen ágyazzanak be minden nap maguk után.
  • Néhány héttel később jöhetnek a komolyabb feladatok, amelyek már valóban a takarításról szólnak. Ehhez pedig érdemes egy családi takarító naptárt is létrehozni, melyben feltüntetjük az egyes helyiségeket és a hozzájuk tartozó feladatokat is határidőkkel és névvel ellátva. A kisebbek segíthetnek a mosásban, a nagyobbak pedig már a fürdőszoba takarításból is kivehetik a részüket.
  • Fontos, hogy minden folyamatnál a gyerekeknek is adjunk beleszólási lehetőséget, érezzék, hogy ez egy közös ügy, amiben közösen határozzuk meg a szabályokat, nem pedig diktatórikusan, felülről kapják a feladatokat.

Ha apránként bevezeted a fenti módszereket, hidd el, év végére már a családi rutin része lesz a közös takarítás, melynek köszönhetően nemcsak a lakás fog ragyogni, de te is több értékes időt tudsz majd tölteni a szeretteiddel!

Nem szeretnél időt pazarolni a takarításra? Nem is kell! Mi segítünk, hogy otthonod ragyogjon a tavaszi szezonra!

Continue reading